Pienennetään yhdessä ympäristökuormaamme

Tämän päivän kulutuskulttuuri tuottaa maailmaan jatkuvasti valtavia määriä jätettä –vaatteita, muovia, vanhoja sähkölaitteita, romua, puhumattakaan päivittäisistä sekajätteistä. Yksistään Suomessa syntyy vuosittain kymmeniä miljoonia tonneja erilaista jätettä. Oikeanlaisella lajittelulla ja kierrättämisellä saadaan torpattua jo suuri osa kaatopaikalle päätyvästä jätteestä. Osa pois heittämistämme tavaroista ja esineistä taas voisivat saada kokonaan uuden elämän muualla! Uusiokäytön kautta voimme vähentää kulutusta ja tarjota näin auttavan käden ympäristölle.

Sen sijaan, että heittäisit pois itsellesi tarpeettoman tavaran, voit tehdä sillä jonkun muun iloiseksi. Lisäksi uusiokäyttö voi olla hauskaa – lue vinkkimme, päästä mielikuvituksesi valloilleen ja kokeile!

Vanhat vaatteet kiertoon

Joskus tulee tehtyä virheostoksia, jotka jäävät kaapin pohjalle makaamaan koskemattomina, joskus taas vaate ei enää ole itselle sopiva vaikkapa painon muutoksista johtuen. Sen sijaan, että heittäisit hyväkuntoisen vaatteen roskiin, lahjoita se eteenpäin! Järjestä ystäviesi kanssa vaihtopäivä: kaikki voivat tuoda paikalle omia käyttämättä jääneitä vaatteitaan ja poimia mukaansa jotain itselle uutta. Halutessasi voit kokeilla lisätienestien hankkimista myymällä vaatteita kirpputoreilla. Voit myös viedä hyväkuntoisia, puhtaita vaatteita hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyspisteille, joista ne päätyvät eteenpäin apua tarvitseville. Jos taas vaate on huonokuntoinen, voit leikellä siitä räsymattoon aineksia tai vaikkapa liinoja siivousta varten.

Tekstiilit saavat uuden elämän

Vaatteet eivät ole ainoita tekstiilejä, jotka on helppo herättää uudelleen henkiin. Eläinsuojat ottavat erittäin mielellään vastaan erilaisia vanhoja tekstiilejä, kuten mattoja, peittoja, lakanoita ja pyyhkeitä. Ne päätyvät eläinten alustoiksi ja tekevät mukavammat olot kovia kokeneille karvaisille ystäville. Tekstiilien uusiokäyttö on vielä hauskempaa, jos omaat hieman kädentaitoja. Esimerkiksi räsymatoista saat tehtyä upeita sisustustyynyjä. Räsymattoihin on kietoutuneena usein perheen tarinaa; kaikki ne vanhat, rakkaudella loppuun käytetyt vaatteet ovat päätyneet viimein elämänkirjaviin, ihastuttaviin mattoihin. Sen sijaan, että heittäisit vanhan maton pois, leikkaa siitä irti nuhjaantuneet kohdat ja ompele tyynynpäällisiä. Ne tuovat persoonallisen, lämpimän säväyksen sisustukseen.

Vanhan mallinen sähkö- tai älylaite? Kiertoon!

Kuulutko niihin henkilöihin, jotka innostuvat uusimmasta teknologiasta ja haluavat kokeilla alan uutuuksia heti niiden ilmestyttyä? Jokaisella meistä on erilaiset kiinnostuksen kohteet, ja osalle saattaa kelvata vallan mainiosti vanhemman mallinen älypuhelin tai perustietokone. Kysy siis lähipiiristäsi, olisiko jollain tarvetta puhelimelle tai muulle laitteelle, jota olet uusimassa. Jos omasta ympäristöstä ei tarvetta löydy, laita nettiin ilmoitus. Vanhimpia laitteita voi olla hankalaa myydä, mutta useat perheet ilahtuvat suuresti, jos lahjoitat laitteen! Etenkin toimistokäytössä sähkölaitteita vaihdetaan tiuhaan tahtiin, ja niistä voisi moni saada iloa sen sijaan, että ne päätyvät tuhottaviksi.

Lapsille hauskaa tekemistä

Lapsille on hyvä opettaa pienestä pitäen kierrättämisen ja vastuullisen kuluttamisen malleja. Sitä ei tarvitse kuitenkaan tehdä vakavalla otteella – miksipä et viettäisi hauskaa, yhteistä taikahetkeä? Laatikoiden pohjalla pyörivistä vanhoista väriliiduista saa leivottua helpolla reseptillä muovailuvahaa; tämä tempaa varmasti perheen pienimmät mukaan! Tarvitset siihen vain 2 dl vehnäjauhoja, yhden ruokalusikallisen maissitärkkelystä, 1/2 dl suolaa, 2 dl vettä sekä palasen myrkytöntä väriliitua. Liidunpala sulatetaan kattilan pohjalla tasaiseksi levyksi. Sitten kattila otetaan pois levyltä, ja suola sekoitetaan mukaan. Seuraavaksi seokseen yhdistetään vehnäjauho ja tärkkelys, ja lopuksi vesi. Tämän jälkeen koko seos keitellään voimakkaasti paistinlastalla pohjasta käännellen kiinteäksi möykyksi – valmista tuli!

Persoonalliset kukkaruukut ja säilytyspurkit

Vanhat autonrenkaat ovat hankalia hävitettäviä. Ne voidaan kuitenkin ottaa uuteen käyttöön, jolloin säästyt myös hävittämisen vaivalta. Kumisista autonrenkaista voidaan muokata ihastuttavia kukkaruukkuja puutarhaan. Leikkaa renkaan sisäreunaan sahalaitaista kuviota mattoveitsellä. Pullauta sitten rengas ympäri siten, että sisäkumi osoittaa ulospäin – näin kuvio avautuu kukan terälehden lailla! Sekä leikkaaminen että kääntäminen kysyvät hieman voimaa; kannattaa antaa kumin pehmetä auringossa jonkin aikaa. Sisätiloihin sen sijaan saat kauniita kukka- tai säilytyspurkkeja, kun peset huolellisesti käytetyt ruokapurkit ja päästät sisäisen taiteilijasi valloilleen. Lasipurkkeihin voidaan maalata lasimaaleilla, ja alumiinipurkit taas saavat uuden ilmeen vaikkapa niiden päälle liimatuista kauniista, värikkäistä paperikuvista.

Muita hauskoja vinkkejä

Tavaroita voidaan käyttää uudestaan mitä erilaisimmin tavoin. Usein aivan arkisista asioista voidaan pienellä mielikuvituksen käytöllä saada taiottua esiin joitain uutta ja hyödyllistä. Esimerkiksi vanhat tussit jäävät usein pyörimään laatikoihin; niistä saat valmistettua vesivärejä helposti. Valmistus onnistuu muutamilla nopeilla askelilla. Keräät vain yhteen kaikki vanhat tussit ja lajittelet ne väreittäin nippuihin. Poista tusseista niiden päitä suojaavat tupit. Tämän jälkeen ota tarvittava määrä puhtaaksi huuhdeltuja lasipurkkeja, laita pohjalle muutamia senttejä vettä, jätä tussit likoamaan kärki veden pinnan alla noin viikoksi. Vesi värjäytyy kauniisti, ja sitä voidaan käyttää ostettujen vesiväripalettien sijaan.

Pääsiäismunien sisällä olevista muovimunista saat oivia meikkipussin apulaisia; ne pitävät suojassa meikkikynän teroittimen, korut ja korvatulpat. Niistä saadaan myös näppäriä salaojittajia kukkaruukkuihin. Jätät vain muovimunia mullan alle istutusvaiheessa; ne ovat keveitä ja säilyvät pitkiä aikoja kasvin apuna. Vanhoista kirjoista ja lehdistä voidaan liimata lampunvarjostimia ja vanhoista pöytäliinoista ommella hameita – uusiokäytössä vain mielikuvitus on rajana! Jos olet keksinyt hyviä tapoja käyttää vanhoja tavaroita, laita ideat kiertoon. Samoin voit itse hakea netistä lisää inspiraatiota. Tutustu sivuillamme myös muuhun kierrättämiseen ja tapoihin, joilla voit vähentää omaa kuormitustasi ympäristöllemme – pienet purot kasvattavat suuria jokia!