Suomessa kierrätystä ja jätteiden lajittelua ohjataan lain kanssa. Vuonna 2016 säädöksiä tiukennettiin hieman; tänä päivänä 50 % kaikesta yhteiskunnan tuottamasta jätteestä tulisi kierrättää. Vaikka tämän valvominen onkin jätehuollon järjestäjän harteilla, jokaisen tulisi ottaa huomioon järjestäjän antamat opasteet kierrätystä ja lajittelua koskien.

Voit kierrättää myös muita reittejä, esimerkiksi uusiokäytön kautta. Talouksissa syntyy valtava määrä jätettä, joka voi kierrättämällä saada uuden elämän. Tällä tapaa voidaan pienentää kaatopaikalle päätyvän tavaran määrää sekä auttaa hillitsemään haittavaikutuksia ympäristölle. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä kaikkea voit kierrättää ja miten se onnistuu helpoiten.

Muovipakkaukset

Muovi on paljon käytetty pakkausmateriaali, sillä se on kestävää, kevyttä ja sitä on melko edullista tuottaa. Muovin käyttöön liittyy kuitenkin eräs ongelma – se on niin kestävää, että se ei häviä. Luontoon päätyessään se jää aiheuttamaan vahinkoa sadoiksi vuosiksi. Onkin tärkeää pyrkiä kierrättämään muovi mahdollisimman pitkälle. Kierrätysmuovista voidaan tehdä uusia muovituotteita, ja säästää näin myös tuotannon päästöjä. PET-muovipullot voit viedä kauppojen yhteydessä oleviin pullonpalautuslaitteisiin. Sen sijaan shampoopullot, muovipurkit, tyhjät pesuainepullot, muoviset ruokapakkaukset ja muovikassit voit viedä taloyhtiön tai kierrätyskeskuksen muovinkeräyspisteeseen. Muista huuhdella pakkaukset ja pullot ensin puhtaiksi. PVC-muovia ei voida jättää keräyspisteisiin.

Paperi ja kartonki

Vanhat sanoma- ja aikakauslehdet, mainospostit ja muut paperit kertyvät helposti nurkkiin. Kasaa ne yhteen ja kärrää kierrätykseen – teet nurkkiin tilaa ja samalla hyvän teon ympäristölle. Kierrätettyä paperia käytetään esimerkiksi sanomalehtien ja wc-paperin valmistamiseen.

Tyhjät maitopurkit, kartonkipakkaukset, paperipussit ja pahvi sen sijaan kuuluvat kartonkikierrätykseen. Niistä voidaan valmistaa kierrätyksen jälkeen esimerkiksi talouspaperin sisällä olevia rullia. Voit kierrättää käytännössä lähes kaiken paperin ja kartongin. Ainoastaan, jos ne ovat hyvin likaisia tai märkiä, niitä ei kannata viedä keräykseen. Kierrätysastia voi löytyä taloyhtiösi roskakatoksesta, tai sitten voit viedä ne lähimmälle kierrätyspisteellesi.

Lasi ja metalli

Lasi ja metalli kuuluvat niihin kodin jätteisiin, jotka päätyvät oikeanlaisen hävityksen seurauksena kierrätykseen. Pantilliset lasipullot voit viedä pullonpalautuslaitteisiin. Lasipakkaukset, kuten ruokapurkit, ja pantittomat lasipullot taas kuuluvat lasinkeräyspisteille. Tuttuun tapaan huuhtaise ne ennen kierrätykseen laittamista puhtaiksi. Kierrätyslasia voidaan käyttää uusien lasipakkausten valmistamiseen. Peilit ja posliini sen sijaan eivät kuulu lasinkeräykseen. Metallinkeräykseen voit viedä kaikki sellaiset pienet esineet, jotka ovat pääosin valmistettu metallista. Esimerkiksi monet säilyketölkit ovat tällaisia. Kierrätyksessä metallit lajitellaan koneellisesti, ja erotelluista eri metallityypeistä valmistetaan uusia metalliesineitä. Huomaa, että sähkölaitteet ja paristot eivät kuulu metallinkeräykseen, vaikka niissä onkin metallisia osia.

Sähkölaitteet ja elektroniikka

Sähkölaitteet ja elektroniikka tuottavat monelle päänvaivaa; miten niistä pääsee eroon, ja voiko niitä heittää sekajätteeseen? Tällaista jätettä syntyy nykyään runsaasti. Vanhat tietokoneet, puhelimet, jääkaapit, silitysraudat, valaisimet, tulostimet, digitaaliset mittarit – listaa voitaisiin jatkaa vaikka kuinka pitkään. Sähkölaitteet eivät kuulu sekajätteen joukkoon, sillä ne voivat sisältää esimerkiksi lyijyä ja elohopeaa. Kierrätyksessä nämä saadaan turvallisesti hävitettyä, ja lisäksi laitteista saadaan eristettyä uutta käyttöä varten materiaaleja, kuten erilaisia metalleja. Pienet sähkölaitteet voit viedä elektroniikkamyymälöihin – ne ottavat laitteen vastaan ilman ostovelvoitetta. Suuremmat laitteet taas otetaan yleensä vastaan vain, kun ostat tilalle uuden.

Tekstiilijäte

Tekstiilijätettä syntyy erityisesti tämän päivän nopeilla sykleillä muuttuvan muodin mukana suuria määriä. Tekstiilijäte ei aina ole vaatteita ja asusteita, vaan se voi olla vaikkapa vanhoja verhoja, mattoja tai muuta vastaavaa. Hyväkuntoiset ja siistit tekstiilit kannattaa viedä keräyspisteisiin; useat hyväntekeväisyysjärjestöt jakavat vaatteita niitä tarvitseville. Voit kokeilla myös niiden myymistä kirpputorilla tai netin kauppapaikoilla. Kannattaa tietysti kysäistä myös omasta lähipiiristä, olisiko jollain tarvetta. Huonokuntoisia tekstiilejä taas voit lahjoittaa vaikkapa eläinsuojille alustoiksi, tai voit leikellä niistä tilkkuja ja matonkuteita omaan käyttöön tai lahjoitettavaksi. Toisinaan myös kauppaketjut järjestävät kierrätystempauksia, joissa voit laittaa hyvän kiertämään.

Muista oikeaoppinen jätteiden hävitys

Jos kierrättäminen ei tule kyseeseen tuotteen tai tavaran ominaisuuksien vuoksi, muista noudattaa oikeaoppisen jätteiden hävityksen ohjeita. Biojätteet tulisi lajitella omaan astiaansa; ne häviävät kompostissa mullaksi, eivätkä jätä haitallisia aineita maahan. Joissain kunnissa biojätettä käytetään energian tuottamiseen; ennen kompostointia siitä eristetään biokaasua, jota voidaan hyödyntää tuotantoprosessiin. Biojätteeseen voit heittää muun muassa kahvinporot, hedelmien ja vihannesten kuoret, ruoan tähteet, pilaantuneet ruoat ja talouspaperit. Sekajätteeseen voit heittää kaiken sellaisen, jota et saa lajiteltua, ja jota ei lasketa vaaralliseksi jätteeksi. Sekajätteet hävitetään polttamalla, ja myös tätä prosessia käytetään usein energian tuottamiseen.

Vaarallisiin jätteisiin lasketaan esimerkiksi LED-lamput, loisteputket ja kaikki kemikaalit, joiden pakkauksesta löytyy varoitusmerkki. Nämä jätteet eivät kuulu sekajätteen joukkoon, vaan ne tulee kuljettaa vaarallisen jätteen keräyspisteille. Samoin paristot ja akut pitävät sisällään vaarallisia aineita, joten myös ne tulisi viedä keräykseen. Patterit ja akut tyhjennetään niiden sisällä olevasta syövyttävästä nesteestä, ja neste hävitetään turvallisesti. Tämän jälkeen kuoren metalliosat toimitetaan kierrätykseen. Oikeaoppinen jätteiden hävitys ja kierrättäminen on tärkeää, mutta voit kantaa kortesi kekoon myös pyrkimällä tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä. Löydät sivuiltamme tietoa esimerkiksi, miten vähentää ruokahävikkiä ja miten uusiokäyttää tavaroita – voit hakea niistä vinkkejä!