Erilaisia juomapulloja löytyy tänä päivänä kaupasta pitkä rivi. Eri osastoille ripoteltuna on limu-, mehu-, jugurtti-, proteiini- ja kaakaojuomapulloa sekä olut- ja siideripulloa. Löytyypä joistakin kaupoista myös urheilijoille ja lapsille pysyvään käyttöön tarkoitettuja vesi- ja tuttipulloja. Sisällön ja käyttöiän lisäksi vaihtelee pullojen koko ja tietysti myös muoto. Miten kierrättäjä selviää tässä juomapulloviidakossa? Mikä juomapullo pitää palauttaa mihinkin paikkaan? Monet pulloista voi viedä käytön jälkeen samaan kierrätyspisteeseen, mutta ei suinkaan kaikkia. Juomapullojen kierrätys ja lajittelu helpottuu onneksi huomattavasti, kun malttaa tutkia käsillä olevaa onttoa muoviputkulaa hetken aikaa hieman tarkemmin.

Muovipullojen kierrätys – helppo nakki

Pääsääntöisesti kaikki juomapullot voi kierrättää tavalla tai toisella. Astia vain on eri erilaisille materiaaleille, mutta sopiva kierrätyspönttö löytyy niin pehmeille ja koville muovipulloille kuin lasisille ja jopa metallisille juomapulloille. Muovisista juomapulloista varmaankin tyypillisin on niin sanottu PALPA eli palautuspullo, kuten ihan tavallinen kolapullo. Pantilliset palautuspullot voi viedä pullonpalautusautomaattiin, jonne kelpaavat toki myös pantittomat yksilöt. Pehmeää muovia olevat juomapullot voi viedä myös muovinkeräysastiaan. Esimerkiksi ulkomailla panttia ei ole vielä kovin laajalti käytössä, joten lomamatkalla kannattaa yrittää bongata kadun varresta keltainen muovinkeräysastia ja heittää tyhjät vesi- ja limupullot sinne.

Kaikki muoviset juomapullot eivät kuitenkaan kelpaa muovinkeräykseen. Sellaisia ovat esimerkiksi uusiokäyttöön tarkoitetut kovemmat muoviset juomapullot ja tuttipullot. Hyvässä kunnossa oleva vesi- tai tuttipullo kannattaa yrittää myydä tai ihan vain lahjoittaa eteenpäin. Jos et kehtaa pyytää käytetystä juomapullosta maksua tai et viitsi kirjoitella kirpputori-ilmoituksia yhden vesipullon takia, ottavat esimerkiksi kierrätyskeskukset mielellään vastaan myös turhaksi jääneitä kodin tavaroita. Sen verran kohtelias on toki hyvä olla, että pesee pullon huolellisesti ennen sen lahjoittamista tai myymistä seuraavalle onnelliselle omistajalle. Huonokuntoiset kovat muovipullot sen sijaan ohjeistetaan yleensä lajittelemaan sekajätteen eli polttokelpoisen jätteen mukaan.

Lasipullojenkin kierrätys on lasten leikkiä

Iso osa suomalaisissa kaupoissa myytävistä juomapulloista on muovin lisäksi lasia. Lasi on perinteisin esimerkiksi alkoholi- ja virvoitusjuomavalmistajien suosimista pakkausmateriaaleista, minkä lisäksi markkinoille on tullut viime aikoina uudestaan käytettäväksi tarkoitettuja lasisia design-juomapulloja. Mutta miten lasisten juomapullojen kierrätys sitten käytännössä tapahtuu? Lasipullojen kierrätyksessä on itse asiassa kaksi merkitsevää asiaa: kunto ja pantti. Kumpikin niitä vaikuttaa lasisen juomapullon kierrätysmahdollisuuksiin, sillä esimerkiksi rikkinäistä lasipulloa ei kannata yrittää syöttää pullonpalautusautomaattiin. Pullonpalautusautomaatti ei ole se paras sijoituskohde myöskään pantittomalle lasipullolle, ja joissain tapauksissa niille löytyy onneksi sopiva kierrätyspiste jopa omaa lähimarkettia huomattavasti lähempää.

Jos lasisessa juomapullossa ei ole panttia tai pullo on päässyt rikkoutumaan, kipaise katsomaan löytyisikö taloyhtiösi roskakatoksesta lasinkeräysastiaa. Lasinkeräysastia on yleensä sininen ja sen kyljessä on teksti “lasinkeräys”. Pöntön kyljessä oleva teksti kannattaa lukea huolella, sillä myös kartonki- ja metallijäte kerätään monessa paikassa nimenomaan sinisiin jäteastioihin. Jos sopivaa astiaa ei löydy taloyhtiön pihasta, kannattaa etsiä lähin lasinkeräyspiste esimerkiksi kierrätys.info-sivustolta. Kun pääset liki sopivaa sinisävyistä pönttöä, voit heittää kaiken väriset pullot ja sirpaleet sinne etiketteineen päivineen – etiketit, kaulusrenkaat ja muut kiinteät osat saa jättää pulloihin paikoilleen. Metalliset ja muut korkit sen sijaan pitää kierrättää niiden materiaalille sopivalla tavalla.

Miten tapahtuu metallipullojen kierrätys?

Juomapulloja on olemassa myös metallisia. Tölkit voidaan toki viedä pullonpalautusautomaattiin, mutta miten esimerkiksi termospullo olisi suotavaa kierrättää? Tänä päivänä urheilijalle ja varsinkin retkeilijälle on tarjolla lisäksi paljon tavallisia juomapulloja, joiden materiaalina on kevyt ja kestävä alumiini. Miten niiden kierrätys tapahtuu? Joskus termospulloissa ja muissa metallisessa juomapullossa on kaiken kukkuraksi vielä muovisia ja kumisiakin osia, jotka aiheuttavat intohimoiselle kierrättäjälle eittämättä suurta pään vaivaa. Kun pullo tulee tiensä päähän, ei kumi- ja metalliosia juuri tekisi mieli erotella toisistaan, vaan nakata koko komeus sellaisenaan sekajätteeseen. Mahdollisuuksien mukaan pullo kannattaa kuitenkin kierrättää muilla tavoin.

Hyväkuntoiset metalliset juomapullot on kaikista helpointa yrittää kaupata tai lahjoittaa seuraavalle omistajalle muovisten kestopullojen tapaan. Termospulloille ja muille metallisille sporttipulloille löytyy kyllä ottajia niin kivijalka- kuin nettikirpputoreiltakin. Lommoilla oleva metallipullo, jonka pinnoite on rikkoutunut, kannattaa kuitenkin päästää tuskistaan viemällä se sopivaan keräysastiaan – tässä tapauksessa se on metallinkeräys. Tällöin pullon on kuitenkin oltava kokonaan metallia. Lyhyt keskustelu Kiertokaaren asiakaspalvelijan kanssa paljastaa, että esimerkiksi mahdolliset muoviosat on toden totta eroteltava pullosta ja heitettävä metallinkeräysastian sijaan muoville sopivaan jäteastiaan. Esimerkiksi termospullon korkin joutuu siis yleensä laittamaan seka- eli polttokelpoiseen jätteeseen.

Pantista viis, juomapullojen kierrättäminen on järkevää

Vaikka metallisia juomapulloja on jonkin verran markkinoilla, ovat muovi ja lasi tällä hetkellä epäilemättä suosituimpia juomapullojen valmistusmateriaaleja. Suomessa niiden kierrättäminen ei ole panttisysteemin takia varsinainen ongelma, mutta ulkomailla pantti ei ole käytössä ollenkaan siinä mittakaavassa kuin meillä. Siitä huolimatta niin vesi-, virvoitusjuoma- kuin alkoholipullotkin tulisi kierrättää maan tapaan myös lomamatkalla, sillä onhan kierrätys tätä nykyä pikemminkin jokaisen velvollisuus kuin vapaaehtoista toimintaa. Harva lyö juomapulloja palauttamalla joka tapauksessa Suomessakaan leiville, joten motivaatiota niiden kierrättämiseen kannattaa hakea rahan sijaan jostain paljon periaatteellisemmista syistä. Ja mikä olisikaan parempi syy juomapullojen kierrättämiseen kuin rakkaan kotiplaneettamme pelastaminen?